Vloer egaliseren: 6 belangrijke aandachtspunten waar je rekening mee moet houden

JGH Egaliseren & Gietvloeren

Wat is vloeregalisatie?

Egaliseren is een cruciale stap om oneffenheden in jouw vloer glad te strijken. Hiermee leg je de basis  voor de vloerbedekking van jouw keuze. Het maakt niet uit of je hebt gekozen voor PVC, hout, visgraat, laminaat, vinyl of marmoleum, elke vloer gaat langer mee als er op een vakkundige manier geëgaliseerd is. Het huis van je dromen heeft een mooie en strak gelegde vloer.  Een egale ondergrond is de basis voor een perfecte vloerafwerking.

Welke kosten kan ik verwachten?

De kosten voor het egaliseren van een vloer kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type vloer, de oppervlakte en de benodigde materialen. Hier zijn enkele richtprijzen:

  • Betonvloer egaliseren: Gemiddeld €15 – €30 per m²
  • Houten vloer egaliseren: Gemiddeld €20 – €35 per m²
  • Egalisatie inclusief vloerverwarming: Gemiddeld €20 – €40 per m²

Vraag een offerte aan

De manieren om je vloer te egaliseren

1. Jij wilt een betonvloer egaliseren

Een betonvloer kan je egaliseren door cementgebonden egaline te gebruiken. Door dit morrel toe te passen op je betonvloer realiseer je een glad en duurzaam oppervlak, wat geschikt is voor vrijwel elke vloerbedekking. 

2. Het egaliseren van je houten vloer

Het egaliseren van een houten vloer is een complexer proces dan het egaliseren van een betonvloer. Om je houten vloer te egaliseren kan je gebruik maken van underlayment platen. Dit zijn speciale platen die op de vloer worden gelegd om deze egaal te maken. Een underlayment plaat is een stabiele basis, wat bijvoorbeeld perfect is om er een PVC-vloer op te plaatsen.

3. Jouw tegelvloer egaliseren  

Ook het egaliseren van een tegelvloer is een mogelijkheid. Bij het egaliseren van een tegelvloer zal het oude karakter van de tegels verdwijnen. Een essentieel onderdeel van het egaliseren van een tegelvloer is dat elke bestaande tegelvloer goed vastgelijmd moet zitten aan de ondervloer. Anders is er een mogelijkheid dat er scheuren ontstaan in de geëgaliseerde ondergrond.  

Een lange termijn optie is om de tegels op voorhand te verwijderen zodat je dit probleem kan voorkomen. Hierna wordt een laag egaline toegebracht, de oude oneffenheden en beschadigingen zijn hierdoor niet meer zichtbaar. 

4. Egaliseren van je garagevloer

Een garagevloer is een onderdeel van een woning dat vaak veel te verduren heeft. Een garagevloer is dan ook een vloer die vaak als eerste slijtage vertoont in oneffenheid en in zijn uitstraling. Het egaliseren van je garagevloer kan gedaan worden met een slijtvaste en sterke egalisatiemortel, geschikt voor zware belasting en gebruik in vochtige omstandigheden.

Stappenplan vloeren egaliseren

1.Voorbereiding 

Het selecteren van een juiste dag zonder extreme weersomstandigheden. Het verwijderen van een eventuele oude vloer en plinten. Een complete schoonmaak van de ondergrond, zodat deze droog en vrij van stof en vuil is. Hierna vullen we eventuele gaten en kieren. 

2. Primer aanbrengen

Om de hechting van de egaline te verbeteren gebruiken we een voorstrijkmiddel. Hierna moet de primer drogen, voor ongeveer 4 uur. 

3. Voorbereiding egalisatiemortel

Allereerst maken we een berekening van het aantal m2 egaline dat we nodig hebben. Zo weten we zeker dat je genoeg egaline hebt om het proces in een keer te voltooien. Dit is essentieel omdat de droogtijd van de egaline relatief snel is. Hierna gaan we aan de slag met het mixen van de egalisatiemortel tot een vloeibare staat.

4. Egalisatiemortel aanbrengen

Binnen dit onderdeel gieten we het mortel uit over de vloer en zorgen we voor een gelijkmatige spreiding van het egalisatiemortel.

5. Droogtijd

Hierna heeft de mortel de tijd nodig om te drogen. Wacht tot de vloer volledig droog is totdat je een nieuwe vloerbedekking aanbrengt. De precieze droogtijd kan variëren van enkele uren tot een dag, afhankelijk van het product.

6. Geniet! 

Het egalisatie proces is nu succesvol afgerond, in de laatste stap van het proces kan je genieten van je nieuwe egale en frisse vloer van je woning.

Persoonlijk advies

Onze expertise, uw vloer

Kwaliteitsvloeren

100% garantie

Gratis adviesgesprek

Altijd de juiste keuze

Snelle service

Wij leveren altijd snel op

Heeft u hulp of persoonlijk advies nodig met het uitkiezen van uw vloer?

Of u nu op zoek bent naar vloeregalisatie, vloercoatings, gietvloeren of woonbetonvloeren. Neem vandaag nog contact met ons op om uw vloerproject te bespreken en te ontdekken hoe we u kunnen helpen